Ročník 2022
Podujatie o postavení
žien nielen v IT

11. mája 2022 od 14:00

Jedinečná akcia

S inšpiratívnymi ženami a šikovnými líderkami sa budeme rozprávať o tom, čo všetko treba na dosiahnutie úspechu v mužskom svete. Čo môžu pre férovosť príležitostí pre všetkých robiť samotné ženy, a ako môžu prispieť ich mužskí kolegovia? Úspešné ženské líderky na podujatí ekvalIT nám pomocou svojich príbehov dokážu, že možné je všetko. Treba len chcieť!

Spíkri podujatia

Aj tento rok prijali pozvanie do diskusie zaujímaví hostia. O svojich životných príbehoch budú rozprávať genetička Andrea Ševčovičová, pilotka Boeingov 737 Sandra Sandtnerová, ale aj fertility koučka Zuzana Kopáčiková, ambasádorka pre ženy v IT Anka Záhorčáková či motivátor a tréner vrcholových športovcov Maroš Molnár. O skúsenostiach zo Švédska bude hovoriť veľvyslankyňa Martina Balunová a o tom ako môže byť povolanie poslaním fyzioterapeutka Martina Nagyová.

Nabitý program

Prečo ešte aj v dnešnej dobe musia šikovné ženy o úspech bojovať oveľa viac ako ich mužskí kolegovia? Je rovnaká pláca za rovnakú mzdu stále len želaním? Ako sa s týmito problémami popasovali v Škandinávii, a aký recept na úspech majú ambiciózne ženy s výsledkami na Slovensku? Ako môžeš byť úspešná aj Ty a ísť si za svojimi cieľmi? Pripoj sa na live stream ekval IT a dozvieš sa viac.

Predstavenie podujatia

Z poslancov Národnej rady Slovenskej republiky je len každá piata žena. V sektore informačných technológií v našej krajine dokonca na jednu dámu pripadá až šesť mužských kolegov. Podľa Európskeho štatistického úradu ešte aj dnes ženy v únii dostávajú za tú istú prácu v priemere o 18 percent nižšie ohodnotenie ako ich mužskí kolegovia. Na Slovensku sú rozdiely v platoch žien a mužov takmer tretinové.

Ako to, že ešte aj dnes pretrvávajú takéto rozdiely? Prečo ešte aj v súčasnosti majú ženy oveľa ťažšie podmienky, keď sa rozhodnú ísť za svojimi životnými a kariérnymi snami? Súvisí to s predsudkami, negatívnym postojom „mužského“ sveta, či treba hľadať odpoveď aj v zákutiach ženskej duše? Ako s predsudkami bojujeme na Slovensku, a čo sa môžeme naučiť za hranicami? Čo môžu pre lepší svet urobiť samotné ženy, a ako môžu tomuto lepšiemu svetu pomôcť aj ich mužskí kolegovia?

O týchto výzvach, problémoch, ale aj pozitívnych príkladoch a dobrých riešeniach sa budeme rozprávať na podujatí ekval IT v bratislavskom ateliéri Svetlík v stredu 11. mája 2022 o 14:00. Ak Vás táto téma zaujíma a aj Vy sa chcete pripojiť do diskusie, srdečne Vás pozývame na live stream!

Ak by ste mali záujem zúčastniť sa aj osobne, je k dispozícii obmedzený počet miest. Kontaktujte nás na maili: konferencia @ ekvalit.sk

1

Martina Balunová

2

Zuzana Kopáčiková

4

Martina Nagyová

5

Sandra Sandtnerová

6

Andrea Ševčovičová

14:00

Anka Záhorčáková

Ambasádorka pre ženy v IT

Ženy v IT – príležitosť aj pre mužov

Slovenský IT sektor je hladný po šikovných ľuďoch, a hneď zajtra by vedel obsadiť desaťtisíce pozícií. Podľa Eurostatu však stále na jednu ženu zamestnanú v našom sektore pripadá viac ako šesť mužských kolegov. Prečo sa o túto kariéru neuchádza viac žien? Čo si Slovenky a Slováci o ženách v IT skutočne myslia a hlavne, ako sa ich postoje vyvíjajú časom? S Ankou sa budeme rozprávať o mnohých skvelých príbehoch šikovných dievčat a žien, ale aj o tom, čo môžeme my ako spoločnosť urobiť pre viac férových príležitostí pre nás všetkých.

14:25

Martina Balunová

Veľvyslankyňa Slovenskej republiky vo Švédskom kráľovstve

Severná Európa je lídrom v rovnosti pohlaví

V Škandinávii už rovnosť pohlaví nie je témou. Pretože ňou nemusí byť. Severania nielen že dlhodobo vedú v zastúpení žien v rôznych profesiách, ale rodová pestrosť je pre nich dnes prirodzenejšia ako rozdeľovanie sveta na „mužský“ a „ženský“. I keď práve Švédsko je výnimočné. Svoju prvú ženu – premiérku majú až od minulého roku. Zaujímavosťou je, že štyri slovenské zastupiteľské úrady na severe Európy do minulého roku hájili až tri ženy.  Jedna z nich prijala naše pozvanie. Slovenská veľvyslankyňa vo Švédskom kráľovstve Martina Balunová bude hovoriť o skúsenostiach zo života v krajine, kde byť ženou nie je handicap.

14:50

Zuzana Kopáčiková

Fertility špecialistka

Každá žena si zaslúži 0%

Prečo hovoriť o menštruácii na pracovisku? Pretože tam ženy trávia väčšinu svojho času.
Ženy v súčasnosti prežijú počas svojho života menštruáciu približne 450-krát. Podľa prieskumov pri nej bolesťami trpí okolo 70% žien vo fertilnom veku. Z nich až 20% žien uvádza silnú bolestivosť, ktorá narúša ich každodenné aktivity. Predstavuje to v priemere deväť dní straty pracovnej produktivity na osobu každý rok. Prednáška ponúka ženám základný prehľad ako správne narábať so svojim cyklom a ako pomocou jednoduchých svojpomocných stratégií si dokážu zlepšiť priebeh cyklu.

15:15

Maroš Molnár

Tréner vrcholových športovcov

Motivácia je prvým krokom k úspechu

Kondičného trénera Maroša Molnára pozná celé Slovensko z televíznych obrazoviek, kde v relácii Extrémne premeny pomáhal chudnúť obéznym ženám aj mužom. Okrem toho je známy aj svojou prácou so slovenskými aj svetovými vrcholovými športovkyňami a športovcami. O motivácii teda rozhodne vie svoje. Prečo je pre nás dôležité „gauč alebo šťastie“ z jeho knižky. Ako dosahujeme svoje ciele? A sú rozdiely v motivácii jeho zverenkýň a zverencov? S Marošom sa budeme rozprávať nielen o zákutiach ženskej a mužskej mysle.

15:40

Andrea Ševčovičová

Genetička

Súboj pohlaví

Byť vedcom bolo ešte donedávna výhradne mužskou záležitosťou. Dnes sa však situácia mení a svoje postavenie vo vede nachádzajú aj ženy. Počas prednášky sa však pozrieme na problematiku mužov a žien očami biológa. Je na prvý pohľad zrejmé, že medzi mužmi a ženami existujú rozdiely, od viditeľných rozdielov vo vonkajších znakoch až po rozdielnu realizáciu genetickej informácie muža a ženy. V 80-tych rokoch 20. storočia bola preto postulovaná teória zaoberajúca sa tzv. súbojom pohlaví, o ktorej si na prednáške povieme viac. A víťazom sa stáva…

16:05

Sandra Sandtnerová

Pilotka dopravných lietadiel Boeing 737

Kariéra v mužskom svete? Ide to!

Sandra svoju kariéru v oblakoch začínala na pozícii letušky, ktorú zastávala dlhých desať rokov. Jej ciele však vždy boli vyššie, a tak sa dnes pasažierom prihovára z kokpitu a pristáva s mnohotonovými strojmi na najväčších letiskách sveta. Sandra prinesie svoju úprimnú spoveď o tom, aké úskalia musela na ceste k svojmu snu prekonať. Čoho všetkého sa treba vzdať, a aká je cesta až dopredu na sedačku pilota v Boeingu? A aké je to byť pilotkou v takmer čisto mužskom svete?

16:30

Martina Nagyová

Fyzioterapeutka

Povolanie ako poslanie

Bežné postupy fyzioterapie boli pre Martinu prázdne, neosobné bez cieľa a dlhodobých výsledkov. Potrebovala viac a ísť ďalej. Nechcela sa zmieriť s povrchnosťou liečby a hypotetickým zdravím ktoré je len dočasné. Chcela byť fyzioterapeutom ktorý nielen lieči ale aj vylieči pacienta.
Vydala sa na dlhú cestu ktorá ovplyvnila aj ju samotnú. S Martinou sa budeme rozprávať o jej ceste k osobnému aj profesionálnemu úspechu. Ako sa stalo jej povolanie poslaním. Že všetky životné udalosti ukazujú smer ktorým je potrebné sa vydať a nájsť si miesto v spoločnosti ktoré nás definuje.

Miesto konania

Atelier Svetlik, Bratislava
zobraziť mapu
11. mája 2022 o 14:00

Citát

„Ak zahodíme predsudky a vytvoríme viac priestoru pre diverzitu, na konci dňa sa to prejaví v lepšom biznisovom prostredí, nasledovanom spokojnejšími zákazníkmi, kvalitnejšími produktami a šťastnými ľuďmi na všetkých stranách.“

Anka Záhorčáková, ambasádorka pre ženy v IT

Organizátor

DITEC, a.s.
www.ditec.sk

Martina Balunová

Martina Balunová je jednou z výrazných žien našej diplomacie. Je absolventkou Prešovskej univerzity a diplomacii sa venuje od roku 1999. V rámci Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí pôsobila o.i. na slovenských veľvyslanectvách vo Viedni a Ríme, v rokoch 2013-2017 pracovala na Sekretariáte predsedníctva SR v Rade EÚ, kde viedla oddelenie a neskôr odbor (v rokoch 2015 až 2017) pre organizáciu a logistiku. Od novembra 2017 je veľvyslankyňou Slovenskej republiky vo Švédskom kráľovstve, v krajine, ktorá patrí k svetovým lídrom v oblasti rodovej rovnosti a rovnosti príležitostí. Jej želaním je, aby každá žena mala možnosť vybrať si svoju životnú cestu slobodne a bez predsudkov a realizovať svoje osobné a profesionálne ambície.

Zuzana Kopáčiková

Je fertility špecialistka a ICF certifikovaná koučka so zameraním na oblasť ženského cyklu a ženskej (ne)plodnosti. Ženskej problematike sa začala venovať ešte počas vysokoškolského štúdia a ďalej pokračovala v doktorandskom štúdiu. Pomáha ženám získať zmenou stravy, životného štýlu a nastavenia psychiky obnovu hormonálnej nerovnováhy, otehotnieť a získať tak zmysluplný život. Spolupracuje s lekármi, gynekológmi a centrami asistovanej reprodukcie. Na sociálnych sieťach búra stereotypy a inšpiruje tisíce žien k novému pohľadu na ženský cyklus a hormonálnu rovnováhu. Je zakladateľkou projektu GynAktiv, ktorého cieľom je online vzdelávanie v oblasti ženského zdravia.

Maroš Molnár

Je tréner vrcholových športovcov, ale aj moderátor a kouč z markizáckej šou Extrémne premeny. Vyštudoval FTVŠ v Bratislave, z učiteľstva telesnej výchovy a biológie však presedlal na trénerstvo. Medzi jeho zverencov patrili napríklad tenistka Daniela Hantuchová, snoubordistka Jana Šeďová, tenistka Dominika Cibulková, futbalista Filip Šebo a ďalší. S manželkou Zuzanou tvoria pár už od vysokej školy, majú spolu dve deti. V roku 2008 založil a dodnes vedie MOLfit ako centrum „Funkčného a klasického silového tréningu“, zamerané na zvyšovanie vytrvalostnej a silovej výkonnosti a dosiahnutie svalovej rovnováhy pre vrcholových aj amatérskych športovcov.

Martina Nagyová

Ako 15 ročnej jej diagnostikovali skoliózu a v 18 rokoch sa pridalo vážne zranenie kolena. Keďže jej odborníci nevedeli efektívne pomôcť, začala sa sama venovať fyzioterapii a východnej medicíne. Martina je dnes magister fyzioterapie s odbornou spôsobilosťou v diagnostike a liečbe funkčných a štrukturálnych porúch pohybového systému. Členka komory fyzioterapeutov a slovenskej psychotronickej spoločnosti, kde absolvovala aj štúdium energoinformačných systémov a vonkajších vplyvov na človeka. Založila a dodnes vedie fyzioterapeutické centrum zdravia Fymas. Preferuje prístup rodinného lekára, liečenie príčiny ochorenia, nie jeho symptómov a spájanie postupov západnej a východnej medicíny.

Sandra Sandtnerová

Jej kariéra v oblakoch sa začala desiatimi rokmi na pozícii letušky. Jej cieľom však bolo vždy ísť ďalej, a preto je dnes pilotkou dopravných Boeingov 737 ako jedna z mála žien nielen na Slovensku. Študentka odboru leteckej dopravy na žilinskej univerzite dnes lieta pre slovenskú charterovú leteckú spoločnosť AirExplore. So svojim príbehom je aj známou influencerkou na sociálnych sieťach.

Andrea Ševčovičová

Doc. RNDr. Andrea Ševčovičová, PhD. pracuje na Katedre genetiky Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Vo svojej vedeckej práci sa venuje najmä genetickej toxikológii, a to najmä štúdiu bioaktívnych látok, ktoré by mohli nájsť potenciálne uplatnenie v medicíne. Publikovala množstvo odborných štúdií v prestížnych medzinárodných časopisoch. Absolvovala študijné a pracovné pobyty vo Švajčiarsku, Portugalsku, Českej republike a Bulharsku.  Od roku 2016 je garantkou projektu Genetika na kolesách, ktorého cieľom je priblížiť stredoškolským študentom prácu v genetickom laboratóriu a poznatky z oblasti genetiky ( http://www.genetikanakolesach.sk ).

Anka Záhorčáková

je obchodná riaditeľka spoločnosti DITEC a ambasádorka pre ženy v IT. V oblasti informačných technológií pôsobí tridsať rokov. Ako žena – manažérka v oblasti informačných technológií vie, že IT je dnes nielen u nás považované za „mužský svet“, a pre ženy je presadenie sa oveľa ťažšie. Práve preto je pre ňu dôležitá okrem biznisových výziev a trávenia času s najbližšími aj podpora žien v IT.

Aneta Parišková 

je slovenská televízna moderátorka, podnikateľka, pedagogička a mama troch synov. Aktuálne pôsobí ako moderátorka Novín televízie JOJ. Je trojnásobnou držiteľkou titulu Osobnosť televíznej obrazovky  (OTO), štvornásobnou víťazkou ankety Televízna osobnosť Markízy. Žije striedavo v  Bratislave, kde okrem iného riadi vlastnú súkromnú škôlku, a v Spojených štátoch amerických.